Geloof het of niet?
140,00 4 u. Busrit
Oudenaarde, Horebeke, Brakel
We gaan samen ter kerke. Niet om een preek te krijgen maar om hemelse architectuur te bewonderen, naar ongelooflijk boeiende verhalen te luisteren en zeer geloofwaardige predikanten en bisschoppen te ontmoeten.
Op de top van de Edelareberg boven Oudenaarde staat een uitzonderlijk voorbeeld van sacraal brutalisme. Al sinds de 15de eeuw wordt hier Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare aanbeden. Haar beeltenis hing ooit aan een kerselaar waaronder de dochter van de baron van Schorisse om genezing smeekte. De baron van Pamele bracht zelfs een krokodil voor de Heilige Maagd Maria mee. De beide relikwieën kregen een mooie plek in een kapel en… overleefden als bij wonder twee branden. In 1964 bouwde Juliaan Lampens hier een indrukwekkende bedevaartkapel van gewapend beton. Het café ernaast heet “den temmen duvel”. Wil je horen waarom?
In Korsele, op een nog altijd goed verborgen plekje, bevindt zich een unieke protestantse enclave waar afstammelingen wonen van de geuzen die zich hier in de 16de eeuw tijdens de godsdienstoorlogen schuilhielden. Tussen twee kerken en treurende bomen werden ten tijde van Willem I de eerste bescheiden grafstenen gelegd die herinneringen oproepen aan de confrontatie tussen protestanten en katholieken. Het is nu gelukkig een plek van peis en vree. Het vroegere protestantse schooltje is een volledig vernieuwd museum.
In Zegelsem, het kasseidorp waar Herman Teirlinck Maria Speermalie liet wonen, kunnen we een bezoek brengen aan een boerderij waarin de varkensstal werd omgebouwd tot een koptische kapel. De bijzonder joviale bisschop Yvan vertelt ons met plezier dat hier de zwarte Lieve Vrouw wordt vereerd. Ze heeft zelfs al een wonder verricht. Je kan er ook onthaasten en bezinnen in een van de wifiloze kluizen van het monasterium… tot de bus nog eens langskomt.
Op de muren van het kerkje van Elst kunnen we de gesteenten tonen die in de horizonbepalende getuigenheuvels zitten en verklaren we het verband tussen de heilige Apollonia en de geutelingen die hier in februari worden gebakken.
In Ename kunnen we nog even binnenlopen in de met Byzantijnse muurschilderingen versierde, 1000 jaar oude Ottoonse kerk en daarna struinen tussen de archeologische restanten van een benedictijnenabdij vooraleer we in de brouwerij Roman bier proeven dat wordt gebrouwen op basis van het monnikenrecept. “Gezegend zij Ename”.
Geloof ons: je zal je geen seconde vervelen.
140,00
Praktisch: in de door jou gereserveerde bus betaal je 35 euro/uur voor de gids.
Tijdsduur: 4 u.
Busrit
Oudenaarde, Horebeke, Brakel